Markaudio type CHR70 breedbandspeaker in Yaesu SP5/DSP59Y en Icom SP34

Translate to English.

Note : De symbolen => <= met een tekst in een afwijkende kleur bevatten een download- of websitelink !

 

Na een idee van Hans PA1HR en de => de foto's van PA0GDW <= ben ik eens zelf aan de slag gegaan om de standaardspeaker van de zeldzame SP5 met ingebouwde Timewave DSP59Y, de Yaesu SP5/DSP59Y te vervangen
met een breedbandluidspreker => CHR70 van MarkAudio <= .

Na het verwisselen van de speaker heb ik het geisoleerd met schuimrubber wat eerst niet zo was toen de originele speaker er nog in zat.
Na het omruilen van speaker kon ik constateren dat het audio verbeterd was en betere overallresponse dus ik had gelukkig niet voor nix de euro's uitgegeven.
Het speakertje wat men standaard gebruikt ziet er ook erg goedkoop uit in tegenstelling bij de CHR70 waar je de kwaliteit echt ziet bij wijze van spreken.
Je kan dat speakertje ook zien bij de foto's van Gerben en dan zie je echt het verschil.

Zo ziet de speaker ana de voorkant eruit. Achterkant van de CHR70.

Ik heb ook een vergelijkingstest gedaan met een Icom SP20 en de gemodificeerde Yaesu SP5/DSP59Y en daar zijn de verschillen marginaal,de CHR70 klinkt frisser moet ik zeggen.
De test heb ik gedaan met alle flters uit op beide speakers om de volle bandbreedte te benutten,dat de filters niet elkaar gaan "kruisen" en bij de SP5/DSP59Y de dsp "bypassed".

Ik heb als eerste test een paar sterke stations uitgezocht die een goed vol audio hebben om een goed idee te krijgen hoe de audioresponse is in beide speakers in een dynamisch niveau.
Daarna 2 zwakke stations omdat daar het ruiscomponent meer aanwezig is en ik kon daar geen grote verschillen ontdekken.
De CHR70 had wel iets meer input nodig als de Icom SP20 om een goed oordeel te kunnen vellen.
De set waarbij de test is gedaan is de => FT1000D met 100% inrad <= met beide filters op 2,8 Kc waar netto ongeveer 2,6/2,7 Kc zal komen uitrollen.


Als je belangstelling hebt om een CHR70 te bestellen kan dat bij => Speaker en Co <=of => Rumoh <= , let erop dat ze per paar worden verkocht en van te voren informeren of deze op voorraad is verdiend de aanbeveling.
Deze speaker is in 2 kleuren verkrijgbaar : => Champagne <= of => Grey <= .
De eigenaar reageert snel op je verzoek zodat je weet waar je aan toe bent en het is een leuk idee om het samen met een andere amateur te doen wat ik ook heb gedaan (Bedankt Pieter,PD2HP !)

Eerst de bodem. Daarna de zijkanten. De top... Het zit erin.

De Icom SP34 heb ik ook onder handen genomen.Dat is iets meer werk omdat de CHR70-speaker niet zonder meer erin past.
Hierbij heb ik toch wat montage- en matrijs pinnen (9-10 stuks) moeten verwijderen en dan kan het zo in het front van de Icom SP34.
Ook de CHR70 speaker moet wat aangepast worden en dat is bij de kunstoffen rand van de CHR70 die de bovenkant van het voorfront raakt.
Daar moet ongeveer in een diepte van ongeveer 2-3 mm en in een breedte van ongeveer 30 mm de ronding worden afgehaald.
Dat is noodzakelijk om de CHR70 speaker op een fatsoenlijke te centreren en dat het bovendeksel de ruimte krijgt om in het voorfront te schuiven.

Vergelijking met een originele Icom SP-34 en een "CHR70" Icom SP-34 is dat de laatstgenoemd minder ruistoename/afname had in het gebied 2,8<>3,0 Kc.
Ook hier klonk the CHR70 net ff wat frisser in vergelijking met de originele speaker van Icom.

Dit is de originele speaker van de Icom SP34. Hier is de Markaudio CHR70 ingebouwd. Smoelt wel....

Zie hier het resultaat