Translation Services

Kenwood TS950SDX

                                                                                                                       

Translation in English

Note : De symbolen => <= met een tekst in een afwijkende kleur bevatten een download- of websitelink !

De => Kenwood TS950SDX <=.... 15 jaar geleden ook gehad maar dan onder iets andere omstandigen omdat ik geen vergunning had en ik heb er altijd spijt van gehad dat ik deze verkocht heb.
Deze Kenwood komt uit de U.K. en is een early productionmodel 1992 die er goed uit ziet.
Over de ontvanger hoef ik weinig te vertellen : superb met een goede selectiviteit. Zoals je van zo'n TRX kan verwachten komt er een heerlijk analoog vol geluid uit.
Ik moest er weer goed aanwennen omdat het lang geleden is,goed uitkijken dat ik niet in split zit,waar is die TF ook alweer voor en hoe zat dat menu ook alweer in elkaar.
Voor het werken met dx is deze doos wel erg geschikt vooral als er brede split wordt gewerkt dan komen er toch de voordelen van de sub-RX boven water.
De functie TF-watch & TF-set in combinatie met het display maakt het werken in brede split een stuk makkelijker,je kan op het display bekijken hoeveel Kc split je zit en je kan gelijk luisteren via de sub.
Scheelt weer nadenken en ik moet zeggen dat het zo wel een stuk aangenamer werken is.
Nadeel is wel dat bij gebruik van de DRU2 recording unit de audio nogal vervormd kan raken vanwege mismatch van impedantie tussen de DRU2 en de set.
Dit foutje komt voor bij de TS950SDX en is te verhelpen als je een beetje ervaring hebt met SMD bak- & braadkunsten.
De notch is wennent bij mij,zeker als ik kijk naar de FT1000D en naar andere sets van die generatie zoals de IC775DSP,IC781,IC765
enz.
De techniek is nu natuurlijk ook een stuk verder,we praten over 20 jaar verschil als de notch van Icom (IC7700/7800) het beste is wat er is IMHO.
Het werkgebied van de notch is te smal en de demping laat te wensen over maar goed ik ben te verwend met de notch van de IC7700/7800.


Ik moet bekennen dat dit soort sets maar ook andere sets uit die generatie,me het meeste boeien zoals de FT1000D,IC775DSP,IC781,IC765 maar hebben allemaal een ding gemeen: ze worden oud als je begrijpt wat ik bedoel.
De bedoeling met deze TS950SDX,is om er Inrad toe te passen met IF-filters van elk 2,8 Kc met een roofingfilter,voor de rest zal er een aantal modificaties op stapel staan maar ook de firmware zal worden geupgraded worden tot de laatste versie.
Bij eerdere transceivers deed ik ook een paartje Inrad 2,1 Kc IF-filters monteren maar dit bleek niet mogelijk zodat dit komt te vervallen,op het 8,3 Mc IF kunnen er 2 filters geschakeld worden en op het 455 KC IF maar een filter.
Ik tel dan de Muratafilters niet mee want die vind ik veel te breed voor SSB.
Wat dat betreft vond ik dat bij de FT1000D het beter geregeld omdat deze filters geschakeld werden in cascade : Of beide I'F's op 2,1 of 2,8 Kc .Het door elkaar schakelen heeft voor mij geen toegevoegde waarde omdat het effect niet goed is waar te nemen als je een smaller
filter bijschakelt bij breder filter op het andere IF.Dan praten we over ongeveer 350 Hz minder doorlaateffect.
Audiotesten op SSB zijn reeds uitgevoerd en na een middagje stoeien is de Heil PR781 afgevallen omdat de MC60 een beter TX-audio geeft.
Een Kenwood MC90 heb ik inmiddels aan de TS950SDX geknoopt en dat gaat erg goed.

De Kenwood SM230 stationmonitor heb ik ook kunnen afschaffen,deze zijn zeer zeldzaam.Het is een mooie accesoire maar dan is er ook alles meegezegd.
Je hebt een oscilloscoopfunctie op zitten alsmede een 2-tone testgenerator en er zit een spectrumscope op die zeer spartaans is maar het oogt wel mooi bij de rest zoals de SP950.

=> gebruikersmanual SM-230,een zeldzame accessoire <=.

 

Zo kwam de Kenwood TS950SDX binnen,ik was blij dat de verkoper het dubbel-boxed had verstuurd en de 950SDX was nog goed omwikkeld met luchtfoam.

Dit kom je tegen als je het bovendekstel eraf haalt. En dat vervolgens weer openklapt. Het weggeklapte gedeelte met de deksel eraf.

Open onderkant van de TS950DSX.

Hier wordt het "signal-bord" waarop het 455 Kc I.F. zit,gedemonteerd voor de modificatie voor de processor.
Met deze => modificatie <= is de processor wat "vriendelijker" in te regelen en volstaat om een smd-weerstand te vervangen.

=> Modificatie <=vervorming tx audio DRU-2 unit. Hier is de voorkant ook open en kan men de laatste softwaresteen zien (JQGA).

Ook de alphakanalen nog erin zagen.

Dit is de mod om TX uit te breiden,kwestie van een kant D17 losknippen,denk aan de reset "power on" met de toets "A=B".

Inrad roofingfilter:

Het leek me ook een goed idee om een roofingfilter in te bouwen maar van te voren had ik al in de gaten dat dat niet volgens de inbouwvoorschriften kan gaan.
Waarom niet: het aftappunt dat het signaal naar de SM230 wordt getransporteerd ligt na het roofingfilter en heeft een effect op de weergave van de spectrumscope op de SM230.
De activiteit die op de scope wordt weergeven beslaat alleen maar de bandbreedte van het roofingfilter (ong 5 Kc )
Ik heb toen het tappunt => verplaatst <= zodat het voor het roofingfilter zou komen en toen eens getest.
Hier kwam uit dat het op het eerste gezicht alles goed werkte,alles werd weergegeven alleen bij sterke signalen in de "center" zakte het hele activiteitsbeeld in met enkele divisies.
Komt mijn over dat een kring overbelast en laagohmig is dus heb ik wat geexperimenteerd maar helaas het effect bleef hetzelfde.
Hier had Inrad wel naar moeten kijken,ook al is de SM230 zeldzaam.
Hier heb ik ook mee te maken gehad bij de IC781 waar de scope al is ingebouwd maar dat is gelukkig opgelost.
Zo kan je concluderen dat Inrad alleen makkelijke inbouwmethodes toepast maar niet verder kijkt als hun neus lang is.
Als je alleen een TS950SDX hebt zonder een SM230 dan kan je het zonder meer doen.Let erop dat de coaxkabels die erbij geleverd zijn,dat deze van de juiste lengte zijn.
Ik had coaxkabels die kort waren en na een week kreeg ik ze alsnog van de fabriek na een email-wisseling.

Hier moest de print waar het signaal voor de SM230 wordt aangeboden onder handen worden genomen. Je ziet ook het roofingfilter ingepakt liggen omdat ik moest improviseren vanwege de te korte coaxkabels van Inrad.

Hier het effect als je het Inrad roofingfilter volgens fabriek inbouwt. Hier de RX op de scope na de inbouw maar dan het aftappunt voor het Inrad-roofingfilter,niets aan de hand tot je afstemt op een sterk signaal.