Kenwood TS480HX

Note : De symbolen => <= met een tekst in een afwijkende kleur bevatten een download- of websitelink !

Translate

Translate in English.

De Kenwood TS480HX had ik aangekocht vanwege portable gebruik als ik bezoek ging bij mijn zus en daar heb ik veel plezier van gehad.
De keuze is hierop gevallen omdat ik al eerder bij een luisteramateur met de TS480SAT had gespeeld en na een paar uurtjes ermee te hebben gestoeid wist ik dat het me geld zou kosten.

Deze transceiver bied mogelijkheden en kwaliteit in een erg gunstige prijs/prestatieverhouding omdat deze transceiver bijna geen tekortkomingen heeft.

Bijna geen tekortkomingen ... maar ze zijn er wel zou je denken.Allereerst is de audioresponse wat laag ten opzichte van het vermogen zodat het gemiddeld vermogen wat onder het niveau is (ALC).
Daar zijn 2 modificaties voor, je kan het hardwarematig doen maar ook softwarematig in het menu waarbij het vermogen opgehoogd wordt zodat je toch een hoger gemiddeld vermogen hebt.
De vorige eigenaar had dit reeds gedaan en ik zag geen reden om dit ongedaan te maken.De => eindtrap <= (tekst in een afwijkende kleur is een link naar een foto) is daar ruim op berekend ( in totaal 320 watt tegen 260 watt wat ingesteld is).
Deze wijziging heeft wel tot gevolg dat de niveauaanwijzing ( 0-200 watt) gaat afwijken ( 200 watt is in werkelijkheid 260 watt) maar daar valt mee te leven.
Vind ik geen major isseu maar een zeer goede transceiver moet je toch eerlijk benaderen toch ?
Daarnaast vond ik het 2,4 Kc filter wat aan de smalle kant maar daarover straks meer.
Dat was het enige met deze kinderziektevrije transceiver !

Wat ik ook aan moest wennen was de kleine VFO-knop maar dat is logisch,werk meestal met grote veilingkisten zoals de TS950SDX,TS990,IC781,IC7800 enz. en het is ook een kleine mobiele trx.
Bediening is intuïtief,overzichtelijk ondanks de dubbele functies en voelt niet goedkoop aan.De afmeting is wat groter als de gemiddelde mobiele HF-set maar daar is goed mee te leven.

Ontvangst: Geweldig met dit kleine ding,geen paniekreacties op 80/40 in de crowded hours die ik toch veel terugzie in andere kleine transceivers.
Selectiviteit is goed,audio is goed , geen hiss die je in andere veelbepaalde kleine transceivers wel hoort en waar je dan na een paar uur doodvermoeid erachter vandaan komt.
Ik heb ook het idee omdat de pre-selectie van de TS480 tov de andere kleine mobiele sets wat uit de kluiten gewassen is hieraan bijdraagt.
Kortom lekker rustig luisteren met zo'n ding maar daar zit zelfs nog een kleine verbetering in de mogelijkheden na een kleine modificatie.
Het filter vind ik zelf nog te smal om te luisteren en ik had graag wat breder gewild zoals ik dat heb gedaan in de FT1000,IC781 enz.
Er zit ook een noisereductie (NR) op en die werkt beter als op de TS990 die ik ook heb,geen vervorming en is prima te doseren.

De TX doet goed zijn werk,weinig opmerkingen over want ik gebruik gewoon de originele handmike want ik wil er geen HIFI-SSB mee doen.
Gebruik met SSB altijd de proccessor en met een beetje geduld heb je een goed ingestelde processor met een verantwoordde ALC respons omdat ik ook met ETO 91ß werk.
De VGS-1 voicekeyer zit er ook in en heeft een redelijk goede spraakkwaliteit,je hebt 3 entries die direct te benaderen zijn.
Voor een amateur met een smalle beurs of om portable toch goed uit de verf te komen is de Kenwood TS480 een echte aanrader .

Terugkomend op het te smalle filter van 2,4 Kc zat ik een poos gelden te kijken of er niet een filter van 2,8 Kc te bemachtigen wat toe te passen is, you never know.Er is een 4 Kc filter weleens toegepast maar daar zitten ook de nodige nadelen aan.
Het filter wat ik zocht was er dus niet totdat Paul,PDØPSB => een filter <= te koop had wat ik precies nodig had.
Wilde eerst het filter XF932 wat er nu inzat verwijderen en dan het bredere filter erin bakken maar dat lukte me niet, dus voor plan b :
Het filter komt op => filterplaats "option filter 1 <= en zo geschiedde....Ik had echter nog een aansluitpunt (detectionline) over want de TS480 moet het filter automatisch zien anders is het echt een NOgo.
Na wat amateurs te hebben gevraagd kwamen we zelf toch op een leuke simpele ingeving in een van mijn weinige heldere momenten :=> met een multimeter de spanning meten op de detectielijn en parallel een potmeter van 50 Kohm <=
.(sry voor de kwaliteit)
Daar kwam ik uit dat de detectie acteert tussen de 30 en 40 Kohm dus ik heb =>een weerstand van 33 Kohm erin gebakken <=.
Na informeren bij Kenboss uit Bels worden de volgende filters gedetecteerd bij de volgende weerstandswaarden : YF-107SN : 47 kOhm ,YF-107C : 15 kOhm ,YF-107CN : 1 kOhm
.
Ik kom wel tot de conclusie dat het niet echt kritisch is die waarde aangezien ik 33 Kohm heb gemonteerd om de YF-107SN te laten detecteren,zoals men bij meet- & regel weleens zegt : als het maar in de buurt is ;-)

Het filter heb ik vastgezet met een stukje zelfklevende tape en met een soldeerlip van de behuizing op de print gebakken.

Hier moet je opletten als je de betreffende print loshaalt. <= Hier zie je het filter gemonteerd =>

Zo knoop je het aan elkaar.

Al met al een leuke winst gehaald ten gunste van een lekkerder RX audio.
Een nadeeltje is er wel en dat is dat de selectiviteit ietwat achteruit gaat maar daar krijg je wel een warmer RX-audio voor terug.
Het filter was gekocht bij CE-repair in Mijdrecht onder partnummer L71056915 , prijs € 98,- met opsturen erbij (Prijs 2013) .Dit onderdeel is niet meer te krijgen bij CE uit Mijdrecht en ben ik andere wegen gaan zoeken.
Dit onderdeelnummer is een Kenwood partnummer dus wellicht bij een andere leverancier ook te krijgen.

Met mijn 2e TS480HX wilde ik weer aan de gang gaan voor een breder filter maar dat viel even vies tegen.
Een paar bedrijven gemaild , waaronder wederom CE-repair ,Sunny uit Korea en een paar binnen de EU maar helaas.... Op Ebay kwam ik een 10M04DS filter tegen.Dit filter wordt veel gebruikt in 27 mc bakkies dus ja , waarom niet.
Op Ebay vond ik een nieuw filter dus gelijk gekocht, ik was een kleine € 20,- kwijt incl. verzendkosten vanuit Duitsland.

Ervoor ... Erna ... Built-in.

Inbouwen ging makkelijk,nu kwam het filter op de filteroption 2 plek.Dat past net en ook opgevuld met zelfklevend plakband zodat er wenig speling zit ten opzichte van het deksel en het PCB.
Maar ja..nu de detectionline weer beinvloeden.Op deze TS480HX zit al een optioneel filter in van 1,8 Kc (YF107SN) dus daarom komt het bredere filter op "Option 2".
Zo gezegd zo gedaan en nu de weerstand erin van 33 Kohm ... de TS480HX zag het filter dus niet.... Nu las ik dat in menu 17 ook wat aangezet moet worden.
Option 2 is namelijk voor een CW filter bedoeld maar in het menu kan je daar verandering brengen zodat er een SSB filter in kan.
Dus in menu 17 aangezet en nog niets zien,gecontroleerd, niets te vinden.Zat al te denken , zal er niets conflikteren met Option 1 waar ook een optioneel filter zit met de dezelfde detectiewaarde ?
Ik heb daar gewoon een 1 Kohm weerstand (waarde voor een CW-filter) ingebakken en toen Voila !! Ik was wel een paar uur verder maar dat is detail ;-)

1 Kohm weerstand op de detectionline gesoldeerd.

Hier zie je het 2e filter ingeschakeld.

We kunnen nu een stukje lekkerder luisteren.


 

TXCO SO-3 installeren :

Ik heb in de TS480HX ook een SO-3 txco geinstalleerd, is eigenlijk voor mij niet nodig maar uit nieuwsgierigheid gedaan.
Heb een cloon besteld op Ebay en met een paar weken had ik deze binnen.
Om te installeren kan je gewoon de handleiding volgen maar het afstellen heb ik wat anders gedaan om het tot een meer zuivere kalibratie te komen.
Je bent een meet- en regeltechnicus of niet ;-)
Op You-Tube staan een paar voorbeelden hoe je de SO-3 kan installeren en daar heb ik een mix van gemaakt met als extra de NanoVNA+counter verificatie.
Op de NanoVNA zit een CW freqeuntiegenerator en die kan je uitstekend gebruiken !
Om te controleren heb ik de WWV op 10 Mc ontvangen,daarna de NanoVNA ingeschakeld op 10 Mc op CW en daarna met FL-digi de signalen gecontroleerd op de waterval of de freqeuntie wel klopt met de WWV.
Let erop dat je de TS480 met de pitch op 800 hertz staat (menu 34) en dat de shift op center staat.

De gevoeligheid voor- en namontage van de TXCO is niet veranderd, dat heb ik gecontroleerd op 10,14,28 en 50 Mc.

De clone SO-3 geinstalleerd. Hier check ik het signaal van de WWV en de NanoVNA met FL-digi/counter.