Get in touch with PA3HGT !

Tips


Note : De symbolen => <= met een tekst in een afwijkende kleur bevatten een download- of websitelink !

Death links ? Report to me please !

Douane


Als je zendontvangers,antennes enz. wilt importeren wat afkomstig is van bijvoorbeeld de US kan je eerst het beste de => douanelink <= raadplegen die
bij mijn links staat onder de knop "TARIC".
Deze link verwijst naar een website van de douane waar je TARIC-codes kan opzoeken.
TARIC staat voor Gecombineerde nomenclatuur, gemeenschappelijk douanetarief en geïntegreerd tarief van de Europese Gemeenschap.
Je gaat naar de rubriek waar het betreffende artikel onder valt en daar vindt je uiteindelijk de tarieven van invoerrechten.
Voor amateurzendontvangers is dit afdeling XVI : 8525600000 (voor de US is dit dus invoerrechtenvrij)
In rubriek 8529 zijn er diverse onderdelen ondergebracht die interessant zijn voor onze hobby zoals antenne's ( 8529106990 ?)
of bijvoorbeeld Inradfilters ( 8529902000 ).
Let erop dat er altijd btw wordt verrekend over het aankoopbedrag en de portokosten !
Als je iets in wilt voeren maak dan gebruik van een betrouwbare vervoerder zoals UPS of Fedex,deze hebben ook een online track en trace systeem
wat in mijn geval weleens van pas kwam.
De verkoper mag je rustig verzoeken om de TARIC-code te laten vermelden op de verpakking,voor alle zekerheid verzoek ik altijd een zeer korte vermelding op het pakket wat erin zit en de tekst : importduty free .
Als je het zeker wilt weten over invoerrechten kijk dan eens naar deze link en neem contact op met de douane.

Bij Ebay is er sinds Juli 2013 sprake van "import charges" van het=> Global Shipping Program <= en in het kort wil dat zeggen dat de BTW en eventuele invoerrechten van te voren moeten worden betaald.
Als je Paypall gebruikt dan zie je bij de => afschrijving het door jou betaalde bedrag in 2en worden gedeeld <= , een bedrag gaat naar de verkoper en de rest gaat naar een bedrijf die de douanezaken afhandeld.
Als het goed is krijg je dan geen BTW-factuur (die je altijd achteraf kreeg) meer want die heb je immers al betaald.

In- en uitvoer van zendapparatuur op reis en gebruik zendapparatuur in U.S.A.

Ook voor reizen naar U.S.A. had ik een mogelijk probleem met spullen meenemen op reis.Met het meenemen kunnen er mogelijk vragen worden gesteld m.b.t. BTW en gebruik van apparatuur.
Het is erg vervelend dat voor het apparaat nog een keer BTW wordt geheven wat dan onterecht is.
Aangezien er bij 2e handse aangekochte aparatuur weleens geen factuur wordt geleverd heb je wel een probleem met het aanvragen voor een document van uitvoer bij de douane.
Deze stelt een factuur verplicht bij het opmaken van document van uitvoer maar deze had ik dus niet bij mijn Icom IC706MK2G.
De douane in NL heeft geen problemen bij het alternatief van foto's van het betreffende apparaat in een Nederlandse omgeving waarbij ik hier een paar voorbeelden heb geplaatst:

De Douane-app is handig waar je facturen maar ook dus dit soort foto's kan maken maar ik liep tegen de beperkingen op van de telefoonlens omdat het serienummer niet meer leesbaar was.
De camera schoot hierin dus tekort en ik kon geen foto's selecteren uit de telefoon.Ik heb deze foto's gemaakt met mijn spiegelreflex (een goede compactcamera volstaat ook) en daarna apart gesaved in een mapje op mijn telefoon via de PC.
Bij het maken van de foto's heb ik erop gelet dat zoveel mogelijk het serienummer zichtbaar is om de bewijskracht te vergroten.

Voor het gebruik van zendapparatuur in U.S.A. kan je => deze link <= gebruiken.
Bij navraag bij de FCC kreeg ik de bevestiging dat ik geen machtiging hoefde aan te vragen omdat U.S.A. al een verdrag had met Nederland.
Heb je op- of aanmerkingen over dit onderwerp dan zie ik graag je email tegemoet.

Leuke voeding voor vakantie: Hewlett Packard DPS600 PB.

Om toch zonder zorgen te kunnen hobbyen met de set waar een externe voeding is benodigd ,is een kleine,krachtige,licht in gewicht en betrouwbare voeding erg handig.
Zo kwam ik bij toeval op zendamateur.com een draadje tegen over de HP DPS600PB voeding die je met een klein beetje handigheid kan omtoveren naar een leuke hobbyvoeding die veel vermogen kan leveren.
In dit geval dus 45+ Ampere bij 13,8 volt (max 575 watt).Gewicht is 1.1 kg en het formaat is klein en dat zie je aan de foto's.En niet onbelangrijk: de voeding schakelt automatisch om naar de benodigde netspanning tussen de 100 en 240 !
Geluid maken ze niet veel,ook niet als er veel vermogen wordt gevraagd en ze kunnen een stootje hebben.Het is toch plaatstaal wat eromheen zit en storing op HF heb ik nog niet kunnen ontdekken.
Er zit wel wat werk aan om de voedingsspanning naar buiten te brengen maar dat is niet onoverkomelijk.Er is zat op het web te vinden hoe men deze voedingen geschikt maakt voor onze hobby.
Als je "HP DPS600PB" googled dan komt er wel wat voorbij waar je in bepaalde fora zoals RC-groups of zendamateur.com kan lezen hoe het een en ander in zijn werk gaat.

Deze voedingen zijn ook best gevuld Hier is de uitgangsspanning naar buiten gebracht met poolklemmen maar met draad kan natuurlijk ook.

Zo kreeg ik ze van Spare-it , deze heb ik gekocht € 10,- bruto maar al snel werden ze € 32,- bruto per stuk.

Op Ebay worden deze voedingen doorlopend aangeboden met uitlopende prijzen maar om echt voordelig te kunnen kopen moet je geduld hebben.
Er zijn ook zwaardere broeders zoals de Hewlett Packard DPS800 ,1 Kw versie, maar die zijn verhoudingsgewijs duurder,ook hierbij moet je geduld hebben om je voordeel te kunnen doen.

 

"Idx" Dx-cluster app (Jose Marcio)


Ik heb een complete dx-clusterapp gevonden waar je dus ook spots kan geven en waar ook Clublog ,qrz,solardata is geintegreerd .
Het ziet erg goed uit en werkt ook goed.
Deze app is jammer genoeg alleen voor IOS (Apple) beschikbaar maar de maker is er serieus mee bezig.

Hieronder heb je een knop waar je de app kan vinden in Itunes en waar je ook kan zien hoe gelikt het eruit ziet.

=> Idx dx-cluster itunes <=