Icom IC706MK2G & IC7000

 

Translation to English.

Note : De symbolen => <= met een tekst in een afwijkende kleur bevatten een download- of websitelink !

Aangezien ik een leuk setje wilde meenemen op vakantie of whatever wilde ik een kleine mobiele set meenemen die wat kleiner is als de => TS480HX <= omdat deze wat te groot is om in de koffer mee te nemen.
Set moest een SWR meter hebben en de Kenwood TS50 viel gelijk af jammer genoeg.De Yaesu FT857 viel gelijk af.Eens mee gespeeld,geen klik en een IMHO baggerontvanger.

Dus bleef een Icom IC7000 en een Icom IC706MK2G over.

Icom IC7000:

Ik kreeg eerst een IC7000 in mijn handen,gekocht van een bekende betrouwbare amateur met een goed serienummer boven de 0202151 i.v.m. de mogelijk 8 Kc toon in het audiocircuit (of als je een USA-versie koopt : boven de sn 0504451 zit je veilig)
.
Hoe beviel de IC7000 ? Redelijk goed moet ik zeggen , lekker afstemmen,de bediening heb je redelijk snel door.Ontvangt lekker alleen op de 40 meter en lager is de ontvanger wat erg nerveus als de lage banden wat drukker worden.
Over het algemeen is de IC7000-ontvanger wat nerveus met betrekking tot pulsstoringen op SSB,experimenteren met de AGC had niet veel zin.
Noisereduction werkt goed,lekker doseerbaar en een meerwaarde aan de set.In de set zit wat hiss in de rx maar dat mag je wel verwachten van zo'n klein ding,wel kan het vermoeiend zijn als je er lange tijd mee luistert.
Vermoeiend kan het zijn omdat de RX wat betreft audio niet echt natuurlijk uit de verf komt,dynamiek zat er niet echt in.
Gebruik van de scope had ik zo afgeleerd,beetje waardeloos.Het audio wordt af en toe afgebroken als deze zat te sweepen,net of er een AGC aan het pompen is.
Notches doen goed hun werk en direct te bedienen in tegenstelling met de IC706MK2G,manuele notches dempen goed en de bandbrandbreedte is goed.Je kan er zelfs 2 tonen tegelijk notchen. Autonotch doet ook uitstekend zijn werk.
De IC7000 wordt warm maar dat wil zeggen dat het koelsysteem goed werkt.Ik heb => de fan-mod gedaan van PA7FA <= dus niet de stofverzamelende methode waar een weerstand van 100 Ohm wordt gebruikt om de fan constant te laten draaien.
De fan-mod door PA7FA werkt goed naar tevredenheid.De fan is trouwens is niet zo rumoerig als je zou verwachten,naar verhouding is deze lekker stil,stiller als de de fan van de IC706MK2G.
Wat ook erg leuk is dat je een swrplot kan maken op een bepaald gebied tot max 500 Kc,kan erg handig zijn maar is zeker een leuke gadget.
Filters hoef je er niet meer in te klikken zoals de IC706MK2G , je kan 3 verschillende smaken filters maken wat ik een dik voordeel vind ten opzichte van de IC706MK2G.
Bij mij was de mike HM151 gemodificeerd met een elco in de audiolijn om het TX-audio wat beter te maken,ik heb daar weinig commentaar op gehad.
Wat er ook in de IC7000 zit maar de IC706MK2G ontbeert is de voicekeyer,dat vind ik toch een groot voordeel als je je stembanden wilt sparen.
Kwaliteit van de keyer is goed maar dat zijn we van Icom gewend.

De IC7000.

Icom IC706MK2G

Maar aangezien ik de IC7000 in mijn bezit had werd ik toch ook nieuwsgierig naar de Icom IC706MK2G en die heb ik ook na een paar weken gekocht.
Als je een IC706MK2G wilt aanschaffen,probeer dan iets te kopen boven sn 15000 , de eindtrap is hiervan gewijzigd omdat de oudere finals niet meer te verkrijgen zijn.
Ik heb wel gelezen dat de "nieuwe"finals met wat kunst en vliegwerk passend te krijgen zijn in oudere" eindtrappen.
De IC706MK2G lijkt veel op zijn opvolger,ook lekker afstemmen en conventionele ontvanger met een DSP UT106.Deze DSP werkt ook goed,ook een meerwaarde aan de set en aan te raden.
De IC706MK2G wordt wat warmer als de IC7000 maar scheelt niet veel,Fan is ook niet lawaaiig en tot op heden geen fan-mod gedaan.
Heeft ongeveer dezelfde bediening als de IC7000 alleen het doet een stuk ouderwetser aan in vergelijking met de IC7000 maar dat is logisch.
Wat ik wel een gemis vond waren de directe bediening van de noisereduction,notches en de noiseblanker maar daar is het ook een voorganger voor.
Het schijnt dat als de UT106 niet in de IC706 zit ,dat er ook geen notch beschikbaar is en dat vind ik een misser,een manuele notch hoort altijd minimaal op een SSB-set te vinden zijn.
De auto-notch doet goed zijn werk,sweept redelijk goed,volgt goed en dempt redelijk goed.De autonotch op de IC7000 doet het wat beter op de eerder genoemde punten.
De IC706MK2G heeft ook een scope maar die is ook niet realtime,alleen swepen en daar is het RX-audio ook echt uit als deze gaat swepen.
De mike van de IC706MK2G,de HM103, heb ik alleen wat geholpen door wat schuimrubber achter de mike te plaatsen,die klonk hol.
Af fabriek was het microfoonhuis al veranderd en het geheel klinkt goed.

Deze 2 transceivers heb ik eens naast elkaar gezet en vergeleken met ontvangst met de nadruk op de lage banden want daar komen de kwaliteiten van een ontvanger tevoorschijn.
Op 40 en 80 meter was de Icom IC706MK2G toch de meerdere,daar ontvangt deze toch wat rustiger en is de doorbraak van nabuursignalen beter te scheiden omdat de IC706MK2G wat "natuurlijker"en dynamischer klinkt als de IC7000.
Doorbraak van nabuursignalen zitten weleens hoger in het audiospectrum en dan kom je met de IC7000 wat eerder in de problemen aangezien dat de IC7000 niet echt een natuurlijk RX-audio heeft mede door gebrek aan dynamiek.
Op de lagere banden heb ik ook met de IF-shift gespeeld en daarin vond ik dat de IC7000 betere kaarten had,leek of deze wat steiler is in vergelijking met de IC706MK2G.
In gevoeligheid scoorde de IC7000 beter,het was net dat verschil van verstaanbaar niet verstaanbaar en dit heb ik getest op 17,12 en 10 meter.
Dat kleine beetje kan het verschil zijn van het wel of niet werken van DX.
In efficentie van de eindtrap had ik het idee dat de IC7000 een stuk beter was,met vol vermogen kon ik merken dat mijn voeding toch wat moeite had als ik de IC706MK2G vol gas gaf.Ik heb er geen A-meting op losgelaten,gewoon iets wat me opviel.
Valt ook samen met het eerder genoemde feit dat de IC706MK2G wat warmer is als de IC7000,warmte is immers verlies van vermogen dus ook minder efficient.

En wie is er gebleven ? De Icom IC706MK2G en dat is vanwege de ontvanger die toch rustiger en meer dynamiek heeft.


Hier zie je ook de laatste versie eindtrap met RD70HHF1/RD70HVF1 mosfets in plaats van de niet meer verkrijgbare Motorola SRF-J7044 mosfets.

Aan de andere kant weinig te zien,hier zitten de opties FL103 2,8 Kc filter en de UT-102 voice synthesizer unit gemonteerd.

Mijn 2e IC706MG2G van binnen,alle filterplaatsen met wederom de FL103 en met de FL223 (1,9 Kc filter ) zijn nu gevuld.In deze IC706MK2G zit ook een TXCO.