Translation Services

Diverse transceivers.

translation to English

 

Deze page wil ik toewijden aan transceivers die ik kort heb gehad:

Icom IC-7610 :

De Icom IC7610 (met fw 1.06) mochten we een tijdje uitproberen en was zelf ook erg benieuwd naar deze transceiver.
Degene die dit leest zal zich ongetwijfeld hebben verdiept in deze transceiver dus wat deze op papier kan weten we dus wel.
Zelf heb ik de gehele IC756-familie gehad , de 7600 heb ik niet gehad en toen kwam deze 7610 even op mijn pad dankzij Hamshop.

De IC7610 is een doorontwikkeling van de voorgangers met daarop toch wat veranderingen die Icom tot een trendsetter maken waaronder de SDR-technologie.
Zelf heb ik de IC7300 die dat als eerste had en ik ben er enthouiast over.
Wat valt me op toen ik deze voor het eerst in mijn handen had.... de big screen ! En wat ook was ... de 4 knopjes die rechts van de mike ingang zaten zijn verdwenen.
Sommige , waaronder ik vonden dat maar nix , bij de 756-familie waren deze knopjes echt mini en kwetsbaar,bij de IC7600,IC7800 en IC7851 wat forser maar kwetsbaar alhoewel je ze kon indrukken om deze te verbergen.
Dit heeft Icom prima kunnen ondervangen door de functies van de knopjes ergens anders te implementeren onder de multifunction-knop en elders op de IC7610.
Je kan gewoon zien dat in de loop der jaren dat zo'n model steeds meer volwassen wordt.

Menu entry. Menu "SET".

Wat viel me op zo out of the box toen ik deze voor het eerst aanzette... Display is lekker scherp,betere resolutie als de vorige lichting Icoms.
De sweepsnelheid van de scope vond ik te snel , die heb ik op mid gezet.
Dat doet minder vermoeiend aan voor je ogen en ik heb ook de VBW (video bandwidth) op narrow gezet.Vind ik zelf een stuk lekkerder aflezen.De verschillen zie je hieronder.

Scope op defaultinstelling (VBW-wide) Scope na VBW instelling op narrow. Nu met de waterval.

Grass op de scope... nix..en dat is al een heel stuk beter als op de IC7700 en 7800 die ik gehad heb en ook op de 7600 gezien heb,ook hier vooruitgang !
Je kan het ruis-niveau regelen met de REF functie , die zal standaard op 0 Db staan en die kan je naar smaak instellen.
De NR doet zoals vanouds het erg goed,wat ook leuk is dat als je de NR op max zet,dat het audio niet over de zeik gaat wat ten gunste is voor het regelbereik.
Die NR gebruik ik zelf altijd omdat dat de ontvanger nog rustiger maakt.
Ook het ontvangstaudio op de 7610 zonder extra speaker is gewoon erg goed,lekker naar te luisteren.
Dit is een van de vereisten om lekker relaxed naar signalen te luisteren ook al zijn ze niet "arm-chair copy".
De eerste dag op 20 meter geluisterd omdat er contest was dus lekker druk,gaat gewoon erg goed met deze selectiviteit.
Op 40 en 80 meter kan je de ontvanger echt uitproberen met de antenne's die erop aangesloten staan Optibeam OB12-6 ( 2 elements voor 40,20,17 en 15 en 3 el voor 12 en 10),full size dipool voor 160,80 en 40 meter)
en daar gedraagt de 7610 zich gewoon erg goed.Geen ontvanger die over de zuiger gaat.
Je kan rustig aan de gang in een crowded band en gaat de IC-7610 erg goed mee in vergelijking met de IC-7851.

Heb bij de QSO's alleen de standaardmike gebruikt en daar kwamen bij de defaultinstelling hele goede rapporten over.
Verschillende keren hebben we meegemaakt dat men vroeg met wat voor mike er gewerkt werd.
De IC7300 klinkt in TX met standaard instellingen ook erg goed en dat is met de 7610 ook voortgezet.
Aansturing HF versterker : sommige Icom transceivers zoals de IC7100 of de veel oudere broer IC781/775 hadden isseus met spikes.
Deze heb ik hier niet kunnen ontdekken. Dit is nagemeten met N8LP LP100 meter en ook bekeken op het display van een Acom 2000a.

Er zullen sommige amateurs afvragen wat spikes zijn en dat is niet erg,we moeten allemaal leren.
Stel dat je je 100 watt transceiver instelt op 30 watt met je powerknop en je gaat zenden dan geeft de eindtrap eerst een zendsignaal van 100 watt (dat duurt een paar milliseconden).
Daarna gaat deze terug naar het door jou ingestelde vermogen.Dit is niet best als je bijvoorbeeld een HF-versterker aangaat sturen.
De buis,mosfet of vul zelf maar in die het vermogen moet vermeerderen krijgt toch telkens een opdonder omdat er teveel vermogen aan wordt geboden als dat buiten specificatie is.
Je ziet weleens advertenties waar oudere versterkers (zoals Kenwood TL922,Heathkit SBXX0 enz.) aan worden geboden en wordt beweerd dat deze beveiligd zijn tegen spikes.
Die bewering is bullshit,er zit origineel geen beveiligingscircuit voor in wat automatisch ingegrijpt of een waarschuwingsindicatie dat er oversturing is.
Een andere kreet voor spike is trouwens overshoot.
Om een spike te kunnen constateren heb je een meter nodig die "snel" meten om een daadwerkelijek spike te kunnen zien omdat deze erg kort kan duren : 2-3 milliseconden.
Meters die erg snel kunnen samplen en/of een erg lange holdtime hebben maken een goede kans.

Een te luie ALC heb ik ook bekeken en die heb ik met deze IC-7610 niet kunnen ontdekken dus het gemiddelde vermogen is goed op SSB.

Bediening is even wennen maar is gewoon goed te doen.Het enige kleine minpuntje vond ik dat je wel een paar handelingen moet doen om van VFO en memory te moeten wisselen.
Ik had daar toch een fysieke knop MEM/VFO knop van gemaakt.
Hetzelfde geldt ook voor de notch , je moet eerst in het quickmenu of via de menu knop om de Notch in te schakelen.Vindt dat deze functies primair moeten worden gepositioneerd.
Over knoppen gesproken,je hebt op de IC-7610 een paar "dubbele" knoppen en daar vond ik bij de binnenste knop ietwat teveel speling,voelde wat goedkoop aan.

How is the 7610 working with dx : like a charm.Splitfunctie is makkelijk in te stellen.
Dankzij de dual-w functie kan je met wide-split ook bepalen waar je dx-station luistert,niet te verwarren met de XFC die je moet blijven indrukken.
Bij dx kom je ook automatisch bij de voicekeyer,als je die gaat gebruiken moet je een SD-kaartje regelen.
Audiokwaliteit van de keyer is goed van de keyer,met de default instellingen gewoon normaal inspreken en dan komt het goed.
Met Voicekeyer in TX kwam het ALC-niveau tegen de ALC-grens aan,nix meer aan doen.
Wat mij echt verrastte is dat je heel makkelijk met het touch-screen de naam van het voicekeyer-memorykanaal kon ingeven.Dat kan niet eens op mijn IC-7851 !
Wat ook een erg makkelijke feature is de mute op beide volumeknoppen,op de knop drukken en de audio is gone.
Dat is erg makkelijk bij split of als je verschillende banden aan het uitluisteren bent en je wilt plots een VFO even muten omdat je wordt aangeroepen enz.
Wordt tijd voor een IC-7851 v2 want dit mis ik eigenlijk ook op mijn transceiver.


RX-Audio (TX-audio ook mogelijk) Multimeter AGC instelling. Filtersetting,ik blijft het een mooi menu vinden.

Het makkelijke "multi"instelmenu (rechts),zichtbaar te maken door de multi-knop in te drukken,tevens zie je de voice-keyer keuze menu die je via de "MENU" knop kan kiezen.

Of de IC-7610 een aanrader is ? Hier kan je geen bult aan vallen,zit gewoon goed in elkaar en je kan er lekker mee dx-en en ouwehoeren op de band.
Zeker een erg leuke upgrade als je een IC-756PIII of lager hebt !

Gezien het feit dat de IC-7610 eerder mijn aandacht had getrokken,wil ik Marcus,PA2DB en Margriet,PD1MT van Hamshop bedanken voor het ter beschikking stellen van de IC-7610.

 

Icom IC7700 :

Deze mooie transceiver heb ik 9 maanden gehad en deze heb ik verkocht omdat ik toch de 2e rx ging missen.
De ergonomie van deze set is goed,ik had er al ervaring mee met de grotere broer , de IC7800 v2 die ik 3 jaar heb gehad.
Overzichtelijke indeling van knoppen,menustructuur is goed,voelt goed aan en het geheel is goed afgewerkt maar minder goed als de IC7800 maar we hebben het dan over 2 verschillende prijskaartjes.
Ik moet wel bij aantekenen dat de IC7800 en de FT1000D heerlijke draaiknoppen hebben die niet goedkoop aanvoelen wat ik op de IC7700 weleens mistte.
Om te zeggen dat het een dx-machine is,niet echt,dx-stations die gespreid split zaten kan je moeilijker snel werken omdat je de 2e rx mist.
Ook split instellen gaat niet zo snel als ik zou willen.
TX-audio is super met deze radio,een van de beste die ik ooit heb gehad in combinatie met een Heil PR781 zonder audiotoverdoosjes ertussen.
Ik had in nog geen kwartier tijd nadat ik de IC7700 had uitgepakt de audio ingesteld wat ik had overgenomen van de IC7800 en draaien maar.
De ontvangst heb ik geen opmerkingen over,deze is gewoon erg goed.Je wordt er niet moe van na uren met deze set gewerkt te hebben.

Lekker rustig op 80 en 40,houdt zich heel erg goed in de drukke lagere banden waar de erg goede selectiviteit van de IC7700 om de hoek om kijken.
Op de andere banden waar gevoeligheid meer belangrijk is presteert deze set erg goed en wat betreft kan hier geen bult aanvallen.
Deze set was bedoeld als opvolger van de IC7800 maar nadat ik de FT9000 en de FT5000 heb geproefd ben ik toch naar deze doos gegaan.
Wat ik vreemd vindt dat op de goedkopere modellen zoals de 756PROIII en de IC7600 wel een dualwatch op zit en op de IC7700 niet.
Spectrumscope : heel goed alleen net zoals de IC7800 last van grass alleen in mindere mate,voor de rest helder af te lezen en is erg goed te gebruiken.
Het is geen spielerei zoals op de FT5000 en hangt er niet zomaar bij omdat deze echt functioneel is.
De prijs voor een IC7700 is uit de kluiten gewassen maar je krijgt er veel voor terug met veel kwaliteit.

 

Kenwood TS590:

Deze transceiver heb ik ruim een maand gehad en heb ik weggedaan omdat ik het audio niet rond kreeg indanks de goede microfoons (Heil PR781 en Kenwood MC60).
Met de software heb ik dit nog proberen te verhelpen maar helaas....
Ook had de TS590 last van overshoot wat volgens mij ook wel nadelig was voor de TX-audio en misschien zal dat in de toekomst verholpen zijn met firmware-updates.
De Acom 2000 en de 1000 gingen met deze mate van overshoot niet in protectie maar je kon het wel aflezen in het aflezen van het vermogen als de PTT werd ingedrukt.
Ergonomie van deze set is goed,je moet even wennen aan de functies maar is goed te doen.
De TS590 is klein vergeleken met de sets die ik hiervoor heb gehad maar wilde het toch proberen omdat Kenwood met iets heel nieuws kwam.
De ontvanger houdt zich prima op de lagere banden,is wat onrustiger als mijn vorige sets en ietswat vermoeiender van luisteren naar verloop van tijd.
De befiltering van deze set is zeer goed,beter als de IC7800/7700.Bij de IC7800/7700 kan je soms de stations die naast de RX freqeuntie niet helemaal wegdraaien maar met de TS590
is het slagingspercentage veel groter.
Ik heb dit uitgetest op 80 en 40 meter en dat beviel me wel erg goed moet ik zeggen.
De ontvanger is tamelijk uniek omdat van 160 tot 15 mtr anders wordt gemengd (2x) en van 12 tot 6 mtr wordt er 3x gemengd.
Voor het prijs-prestatieverhouding is deze radio echt super.

Yaesu FT1000MP/MK5 :

Ik wilde weer wat anders dan de Icom IC756 series die ik jaren heb gehad en daarom intrigeerde de Yaesu FT1000MP of een MK5 mij wel.
Deze transceivers heb ik elk 3 dagen tot een week gehad maar bevielen me totaal niet,RX was niet wat ik ervan verwacht had.
Na deze broeders heb ik voor de eerste versie FT1000D gekozen en deze heb ik 5 jaar gehad. Zegt genoeg denk ik.