Translation Services

Icom ID51-E

Translation to English.

Note : De symbolen => <= met een tekst in een afwijkende kleur bevatten een download- of websitelink !

 

Mijn eerste kennismaking met de Icom ID51-E was bij de "dag van de importeur" waar de eerste indruk erg positief was.
Porto is een stuk handzamer dus minder "lomp" als de IC92,de ID51 is wat groter dan ID31 maar ten opzichte van de ID31 zit er nu wel 2 meter op.
Zelf moest ik wel even wennen aan de menustructuur van de ID51 maar dat komt dat ik niet veel ervaring heb met D-star porto's die ik eerder heb gehad ( IC92) .
Eerste indruk is positief met betrekking tot het menu,is redelijk overzichtelijk want je hebt een Quick menu en een "normaal" menu.
Display is lekker helder en groot,de GPS is lekker gevoelig,RX audio geef ik een ruime voldoende ook als de radio op de ouwe-lullen-zender staat,Skyradio dus.
Software is bijgeleverd maar de kabel moet je kopen maar je kan het ook zelf maken met een => DB9 connector en een 2,5 mm stereojack plug <= (Yahoo users groups met dank aan KI6TSF)
Heb wel de rand van de 2,5 mm jack moeten "af-dremelen" anders kon de jackplug er niet diep genoeg in de ID51.
Deze zelfbouwkabel is een beter economisch alternatief als de originele kabel die ruim € 50,- kost terwijl je nu 10x goedkoper klaar bent.
Ik heb een SJ1 siliconencase ook aangeschaft en dat is een echte aanrader,daarnaast heb ik de antenne vervangen voor een Diamond SRH701 wat betere resultaten gaf op TX en TX in vergelijking met de bijgeleverde Icom-antenne.

De eerste audiorapporten waren niet om naar huis te schrijven,er was zelfs een opmerking op de analoge omzetter of ik met een Baofeng zat en op D-star klonk ik "gemoffeld".
Resume met de rapporten die ik kreeg: Zit je met een Baofeng,(zeer) slecht,dof,zit je in een emmer,Jij bent PA3HGT niet,enz. besloot ik op onderzoek uit te gaan en na het lezen op de Yahoogroup ben ik zelf maar aan de gang gegaan.
In het menu kan je de TX-treble en de TX-bass veranderen maar dat gaf minimale verbetering.TX-audio op de speakermike HM-75LS was goed.
De softwareversie van de ID51 met dit audioprobleem : CPU 1.01 DSP 1.00 . Dit schijnt de 2e levering te zijn volgens een Eham-gebruiker.

Heb de porto opengemaakt en het beste kan men beginnen om de moer los te draaien van het SMA-antenne chassisdeel.Het verdient wel de opmerking dat de moer mogelijk met loctite is vastgezet.
Gebruik hier voor een "passende" punttang om de moer voorzichtig op te lossen..
Vergeet ook niet de geheugenkaart eruit te vissen als deze wordt gebruikt,daarna kan men de VFO- en volumeknop verwijderen.
Als de 2 knoppen echt vastzitten kan je een doek gebruiken en deze op de knop leggen en dan met de tang verwijderen.
Als je batterij verwijdert zie je onderaan 2 kleine kruiskop schroeven die er vervolgens worden uitgeschroefd,daarna vanaf de onderkant met een kleine "platte" schroevendraaier het interne deel naar boven "wippen".

De positie van de 2 schroeven zie aan de onderkant van de 3 detailfoto's.

Je kan het ook zien bij een=> You-Tube filmpje <= hoe de porto kan worden opengemaakt.

Als je de behuizing bekijkt zie je de ruimte waar de microfoon in zit,je ziet als eerste de "O-ring" met een soort membraam.Dat bewuste membraam zit aan de "O-ring"vast gelijmd,daaronder zit nog een "membraam"die geplakt zit aan de behuizing.
Het audio komt door dus 2 membramen en aldus heb ik de O-ring waar ook een membraam vast zit gelijmd verwijderd met een pincet,een kleine punttang volstaat ook.

Het resultaat was daarna erg goed,de gemoffelde audio was een groot deel weg.
De versterker van de interne microfoon van de ID51 staat op default instelling (2),de versterker voor de speakermike kan je namelijk separaat instellen.

 

Hier een paar foto's :

"O-ring" eruit gevist Met "O-ring" Close-up positie membraam behuizing. Weer een fotootje van de voorkant.

Als je het bovenstaande wilt uitvoeren,kijk uit wat je doet want ik ben niet aansprakelijk uit de eventuele voortvloeiende schade.