Acom 2000A HF-eindtrap

Translate to English.

 

Translate

Na 2 jaar met een Acom 1000 te hebben werd 't tijd voor een Acom 2000A.
De Acom 1000 is erg goed bevallen maar aangezien ik erg lui ben trok de 2000 mij de aandacht omdat het een volautomaat is,
de bedieningsunit vind ik erg mooi en de Acom 2000A is per PC bedienbaar !
De software om de 2000A te bedienen wordt door de fabrikant gratis ter beschikking gesteld en de kabel voor tussen de PC en
de Acom 2000A is een piece of cake om te maken.

Note : De symbolen => <= met een tekst in een afwijkende kleur bevatten een download- of websitelink !


De Acom 2000A maakt net als de Acom 1000 maakt ook gebruik van de GU74B tetrode die goedkoop aan te schaffen is.

Dat is een van de pluspunten van deze eindtrap waar je ook naar moet kijken want zeg nou eerlijk een GU74B van 150 Euro per stuk of

een 3-500Z van 400-500 Euro per stuk is toch een verschilletje en vooral als je 2 stuks moet hebben als de eindtrap in het segment van 1,5 tot 2 Kw output bevindt.
In de eindtrap zitten 2 van deze buizen die het vermogen moeten leveren van 1,5 Kw continue waar makkelijk overheen te komen is in de pieken van 2 Kw.
Het afstemmen gaat heel makkelijk , dat doet de 2000A voor je in een zucht en je kan je gang gaan.
Het nivo van afwerken en netheid kan je in deze eindtrap ook weer terugvinden,erg professioneel gemaakt allemaal.
Als je een nieuwe gebruiker wordt van een Acom 2000A verdient het de aanbeveling om eerst de gebruiksaanwijzing goed door te lezen.
Hoe kijk ik zelf tegen de Acom 2000A aan.Na veel wikken en wegen heb ik de Acom 2000A aangeschaft want ja,neem me niet kwalijk,het is geen klein
bedrag wat je moet neerleggen voor een Acom 2000 maar goed goede spullen kost eenmaal geld dus niet zeuren.
De Acom 2000A is niet een van de lichtste : 38 kilo waarvan de trafo 19 kilo voor zijn rekening neemt !
Dus als je een Acom 2000 aanschaft : gewoon neerzetten waar je hem wil hebben en niet meer verzetten want het is echt een hufter wat gewicht betreft.
Na alles eraan geknoopt te hebben heb ik eerst mijn call erin gezet,is wel zo fijn en die zie je alleen als de Acom uitstaat.
De warming-up van 150 sec komt me bekend voor vanwege de Acom 1000 en als die verlopen is dan stelt de 2000 zich "hoorbaar" in wat ongeveer
2-3 seconden duurt en dat hoor je ook terug als de 2000 zich 1-2 seconden moet verstemmen als je de eindtrap daadwerkelijk gaat inzetten.
Daarna hoor je niets ....... helemaal niets dus ook niet als de Acom 2000A volledig in bedrijf op full power.
Ik heb een paar instellingen gemaakt die de 2000 mogelijk maakt en toen ben ik na een poosje aan het werk gegaan,wel fijn zo'n kleine pile-up
op 80 vanuit USA.Dat ben ik dus niet gewend moet ik zeggen want ik ben meer een gelegenheidsdx-er.
Wat ik wel een klein nadeeltje vindt dat de Acom 2000 in stby-mode een => indicatie <= (ook een " piep" ) geeft om het vermogen te reduceren als je 200 watt van je TRX gebruikt als de inzet van een Acom 2000
niet gewenst is.De 2000 gaat niet in de protectiemode omdat de versterker in stby mode staat.
De Acom 1000 heeft daar geen probleem mee en dat mis ik een beetje.
Als je de instellingen hebt gedaan op elke band voordat de Acom 2000 in bedrijf wordt genomen dan is afstemmen een fluitje van een cent,dat gaat
erg snel.Een punt in morse of een zucht in de mike is al genoeg om de 2000 te laten afstemmen.

Als je eenmaal een Acom 2000a hebt wil je in principe niets anders meer,alles gaat gewoon "smooth as silk" en heeft een zeer goede betrouwbaarheid.
Mocht je per ongeluk een verkeerde of geen antenne op de Acom 2000a hebben geknoopt dan is er nix aan de hand,hij gaat in protectiemode en de Acom loopt verder niets op..
De huidige Acom die ik nu heb is mijn 2e Acom 2000a en met deze heb ik ook geen issues gehad.Een andere fabrikant van versterkers heeft de naam maar Acom maakt de kwaliteit want het ontwerp bestaat al een poosje.

In 2014 heb ik de EBS-modificatie uitgevoerd op mijn Acom 2000a.Het waarom ligt in dat mijn TX-audio altijd wat "rouw" was en heb ik besloten om dit maar eens uit te voeren na een hint van Henny,PA3HK.
Na wat info op Google te hebben gevonden kan het een temperatuurverhoging van de buizen opleveren en de optionele 2e ventilator wordt geadviseerd.
Het EBS-systeem oftewel het "Electronic Bias System" wordt door de modificatie uitgeschakeld,niet alleen Acom maar ook merken versterkers hebben hier schijnbaar last van.
Op dit moment heb ik nog geen nadelige effecten gezien van deze modificatie.

Laten we simpel beginnen want dat ben ik ook... de voorkant. De achterkant van de 2000,let op de interfaceaansluiting !

De rechterkant van de 2000,let op de 2 gescheiden trafo's voor de HV en de laagspanning apart. Close-up.

Het blijft imponerend... ook voor je rug. De linkerzijde waar je 't rf-deck binnenkijkt.

Verrekijker ? Hier gebeurt het ..... Hier zie je fan die je nooit hoort wat beter zitten.

Mooi he die 2 keer GU74B van boven. Close-up. Hier weer vanaf een andere hoek.

Gezien van de achterzijde. Ook mooi ! HV-bord. Onderaanzicht buizencompartiment.

Dit zit achter de frontplaat. De motordrive. Interfacebord met daarachter 't central processor unit bord (niet zichtbaar).

Topview van de Acom 2000A . 1e Opname als de Acom 2000A zich instelt na warming-up.(bestand is ruim 2 Mb !)

Na de EBS-modificatie heb ik nog een betere opname gemaakt van het opstarten van mijn Acom 2000a waar ook de servomotoren nu wel te zien zijn. (Link naar You Tube PA3HGT-videokanaal)

Display en inside RCU-unit nieuw model.

Acom heeft sinds Oktober 2012 een nieuw model RCU separaat op de markt gebracht en is sindsdien ook leverbaar met de nieuwe Acom 2000.
Het scherm heeft meerdere kleuren en de schakelaars zijn ook anders uitgevoerd met op de achterkant meerdere aansluitingen zoals een antenneschakelaar,een CAT aansturing en key in en out om de versterker te schakelen.
Als je een Acom hebt met het oude display dan kan je dat zonder problemen omwisselen voor een nieuw model.Firmware of hardware veranderen hoeft niet,het enige waar je mee rekening moet houden is dat de key line die normaal op de main unit zat, verhuisd naar het
display !
Je krijgt bij het nieuw display een kabel waar 2 kabels+RCA pluggen uitkomen en die je zo op de achterkant kan bevestigen.
Het leuke van het nieuw model display is dat je ook de => Acom-antenne switch kan besturen maar ook een CAT besturing voor je transceiver <=.

Het laatste zie ik het nut niet zo van in omdat alleen band omschakelen al erg snel gaat ( 1 sec),het is niet voor niets een vol-automaat.
De eerste display's hadden een bug waarbij op afstand besturen van de Acom de aan/uit knop niet goed werkte maar dat is verholpen.Er is nieuwe software op losgelaten en een brug op de PCB is er benodigd geweest.
Mocht je onverhoopt toch een 1e versie hebben en je doet niets op afstand dan heeft dat geen invloed op de normale bediening op je Acom 2000 aldus de fabriek.

Al met al ziet er wat gelikter uit moet ik zeggen.

Ik heb een paar foto's gemaakt waarbij je een globale indruk krijgt wat je te zien kan krijgen op het display :

Dit menu kan je oproepen voordat de Acom in bedrijf komt. Dit krijg je te zien als je de Acom 2000 aanzet. Acom gaat voorverwarmen,zandloper loopt!

Standby. Geschakeld en je ziet ook op het scherm menu's waar je naartoe kan gaan.(hoeveel gooit ie,jonguh ?)

"Help"menu. Een paar helppagina's om een inzicht te geven.

Hier kan je de Acom mee servicen indien nodig (wees hier voorzichtig mee!) Beetje info over het kacheltje. Vermogensafgifte fine-tunen. De CAT-list om de Acom eraan te knopen.

Hier kun je de antenne's een naam geven,makkelijk als de Acom SW2000 swich wordt gebruikt. <= In deze RCU kan je ook weer bepaalde meetwaarden opvragen =>

Hier een aantal errormeldingen die opgeslagen zijn maar ook als zodanig met "STOP" bord verschijnen als je met de Acom 2000a werkt. Deze melding is wel een beetje onheilspellend.

Whoops...... Tsja...dit zijn de waarschuwingen.

Hierna een "troubleshooting guide" die weinig zal worden gebruikt volgens mij : en de laatste : zit er een bandpolitie op ? :

 

Let op : Foto's staan er nu allemaal op,alleen textuele aanpassingen zijn de komende tijd nog mogelijk vanwege aanvullende info.

Display en inside RCU-unit oud model.


Met deze remotebox die standaard wordt bijgeleverd bedien je dus de eindtrap en kan je ook diverse metingen opvragen met een max van 2 metingen tegelijk.
Zoals b.v. de temperatuur van de voorste en de achterste buis of de netspanning op het stopcontact en het SWR wat de Acom 2000A ziet.
Je kan ook je call laten zien als de Acom 2000A uitstaat en ook het aantal draaiuren opvragen in het menu.
Als je de software ook gaat gebruiken dan kan je zelfs 4 verschillende metingen tegelijk uitvoeren : 2 op de RCU en 2 op de PC !
Wil je daar meer van weten dan verdient de aanbeveling om de usermanual bij de website van de fabrikant down te loaden.
Hieronder zie je enkele foto's van metingen en warnings.

De warming-up. Vonkenregen ? HV en netspanning. Frequentie en bias Algemene weergave.

Temperatuur van beide buizen. Netjes toch ? Tsja.... Oeps ! It's hot in here !

Dit zit in de remotebox !

Als je de software gaat gebruiken is nergens te vinden hoe je de kabel moet maken behalve in het servicedoc van de eindtrap.
Er vanuit gaande dat je van plan bent om een DB-9 connector (9-polige compoortstekker voor de boer Harmsen zoals ik onder ons) van je
PC te gebruiken maak je de kabel als volgt :

(ACOM2000A) (COM-port PC)

nr. 2 <---------------> nr. 3

nr. 3 <---------------> nr. 2

nr. 5 <---------------> nr. 5

Allebei de DB-9 stekkers zijn van het type "female" en het is denk ik onnodig te vermelden dat je metalen behuizingen en
afgeschermde kabels moet toepassen.
Als je wilt testen let er dan op dat het programma pas kan uitlezen als de Acom klaar is met zijn opwarmingsperiode.

Acom2000SW antenneswitch :

Dit is een 5 kw (VSWR 1:1) antenneschakelaar waar je 10 antennes kan aanknopen.Het is een echte aanwinst want je kan deze automatisch laten schakelen met een Acom2000a van elk bouwjaar.
Daarnaast kan deze ook handmatig worden geschakeld en dat gaat ook goed.Er zit op de remotebox een display met nummers 1 t/m 0 (10) zodat je een indicatie hebt welke antenne is geschakeld.
Bij aankoppelen op een 2e generatie RCU kan ook de antenneschakelaarpositie op de RCU worden afgelezen.

De => Acom2000SW antenneswitch <= kan je met een Acom 2000A koppelen,het maakt hierin niet uit hoe oud de Acom 2000a is,welke firmware of welk display je hebt.
Mocht je een oud model Acom2000a display hebben dan kan de remotebox gekoppeld worden aan de mainunit van de Acom 2000a.Heb je een nieuw model RCU kan het aan het mainunit of aan de RCU van de Acom 2000.

Voor de aansturing wordt enkel de TXD,RXD en de massa gebruikt tussen de Acom2000SW remotebox en de Acom 2000.
De switch onthoudt de laatst gekozen antenne op elke band dus dat is wel makkelijk,het gaat niet altijd goed als je van antenne automatisch gaat wisselen.Ik laat nu de antenneschakelen met 5 watt CW met de Acom 2000a in bedrijf en dat
geeft het meeste succes.Als je de Acom2000SW koppelt aan de Acom2000a new style RCU dan kan je een straight DB9 kabel gebruiken.
Als het goed is levert de fabriek de complete bekabeling aan maar geef aan of je rechtstreeks koppelt aan de Acom2000 mainbox of met de remotebox Acom2000SW want dan krijg je een aanpasadapter die van NULL naar straight gaat.
Mocht de automatische omschakeling even niet lukken met de aangekoppelde Acom2000a kan je gewoon met de remotebox van de antenneswitch de antenne wijzigen,daarna gaat het automatisch schakelen meestal weer goed.
Als de switch uit staat worden alle antennepoorten naar aarde kortgesloten.

De Acom2000SW schakelaar. 10 schakelmogelijkheden. De remotebox waar je handmatig mee kan schakelen. De achterkant van de remotebox.

< De Acom2000SW gekoppeld aan de Acom 2000 display new style >=> Link info Acom 2000 van de fabrikant.

=> Reviews Eham over de Acom 2000A.

=> Gebruikersgroep Acom versterkers.